Thursday, October 27, 2011

gådegvillmedddik

(pics: by me)

Det er mang måter vi kan sørge for at vi får de mineralene vi trenger dagelig gjennom kosten vår.

Det skjer desverre ikke automatisk i våre dager. Maten vi spiser er i en stor grad ikke fullverdig i og med at vi over så mange år har dyrket på en måte som demineraliserer jorden. Maten vår blir dermed også demineralisert .Dette med mat er ikke en så naturlig ting som vi skulle tro! er et bredt og ikke så opplagt feldt som vi kanskje tenker. Det kommer ann på hvordan maten er dyrket,hva vi spiser og det kommer ann på hvordan vi tar opp næringen i maten. Under denne kategorien ,kommer det ann på hvor mye stress vi har i hverdagen vår,og det kommer ann på hva vi spiser sammen med hva.Eksempelvis; drikker man kaffe sammen med mat som skal sikre oss vår dagelige dose kalsium(som er ganske mye),så risikerer du at kalsiumen forsvinner i do,siden kaffe hindrer opptak av kalsium..Det gjelder å være litt bevisstt,og selvfølgelig infomere seg,som egentlig er det samme med alt her i livet. Vi kan gå lenge på autopilot,og ting går av seg selv...for en stund. Men etterhvert som vi vokser og blir mer og mer voksne(som jeg jo føler veldig godt på kroppen etterhvert...)opplever vi at vi mindre og mindre kan stole på autopiloten. Vi blir tvunget til å ta bevisste valg,enten fordi vi blir syke eller gjennom andre begrensende faktorer.

Men heldig for oss er jo at vi alle er på nett med hele verden i disse dager og dermed har tilgang på all den informasjonen vi trenger relativt lett. Men en ting er sikkert,vi trenger mye mineraler i maten vår! Og gjennom en lang og omstendelig utredelse,skal jeg nå komme til poenget...

Vi kan lage eddik som er full av mineraler og selvfølgelig god smak...som vi vet, alle monner drar, (med å remineralisere maten vår).

Her oppe i skogen står urtene fremdeles ubmerket av at det snart er vinter, og en måte å ta med seg deres fine aromaer og verdifulle mineraler inn i vinteren, er å legge de ned i eplesider eddik.

Viktig å huske på, er at urtene må plukkes helt tørre, hvis ikke muggner eddiken.

Ta epplesider eddik og kok den opp, og sett den til side til avkjøling. (Å koke eddiken gjør at den holder seg lenger når det komme organisk materiale i den)

Gå ut å plukk nok av en aromatisk urte,(ie vild oregano,som jeg har gjort her, el.granskudd, majoram, timian, estragon, persille, einer etc) til at du kan fylle opp et glass med lokk.

Stapp urtene godt sammen og fyll over den nedkjølte eddiken, til det dekker godt over urtene. La det stå litt, la urtene drikke seg full(for det gjør de faktisk)og etterfyll med eddik så glasset er helt fyllt med eddik.

Sett på lokk, hvis du har et lokk av metall, må du legge en liten bit plastikk mellom lokk og glass.

Eddik oksiderer metallet og det ruster.

Skriv en liten lapp med hvilken urte eddik du har laget, og dato. La den stå i 6 uker før du bruker den. Nå er alle mineralene og andre gode ting, løst seg opp i eddiken og det blir like verdifullt som en urte tinktur, bare at du kan bruke den på maten din.

Deilig på salater sammen med oliven olje og sesamsalt(gomasio).

No comments:

Post a Comment