Tuesday, June 8, 2010

Vintersolverv.

Tro det eller ei,men jeg gleder meg til vinter solverv. Da skal jeg drikke min hjemmelagde løvetannvin. Jeg holder på å lage den nå og den smaker allerede så godt at jeg nesten ikke kan vente. Men jeg vet at jeg vil glede meg enda mer over denne symbolske soldrikken på årets mørkeste dager. Da skal jeg sitte forand peisen og feire at solen snur,at dageneigjen blir lengere og at en ny hagesesong snart står for døren.Og så skal jeg feire at det er ingenting jeg trenger eller kan gjøre for hagen på en god stund enda. Vinteren er en god tid for å ikke gjøre noe. Bare være. Ikke så lett ,men med litt vin innenbors pleier det å gå lettere.



Løvetann vin

Nå gjelder det å skynte seg mens løvetannen fremdeles blomstrer,, det er nemlig blomstene vi trenger.

En 8 liter stor ballje,glassbolle el. Lignende

3-5 liter med løvetannblomster (ikke plukk langs veien)

5 liter vann

¨¨¨¨

1,5 kg sukker- råsukker !

1 økologisk appelsin

1 økologisk sitron

¨¨¨¨¨

8 gr. Gjær

en ristet skive med grovt brød

¨¨¨¨¨

Finn en blomstrende løvetann eng en strålende solskinns dag. Plukk blomstene med et elegant «svung» mellom fingerene ,som en kam.Du kan la de grønne kronbladene være på ,men ta av all stilk. Når du kommer hjem ,legges blomstene i bollen og hell så over kokende vann.

Dekk bollen med et håndkle og la blandingen stå i tre dager. Rør litt hver dag. Fjerde dagen siles blomstene fra og kok opp vesken med sukker og skallet av sitrus frukten. Kok i 30-60 min. Ta blandingen tilbake i bollen og bland i sitrus saften. Smør gjæren på den ristede skiven og la den få flyte på toppen, når vesken har kroppstemperatur. Dekk til med klede igjen, og la stå i to dager. Sil blandingen og hell det tilbake i bollen og la det få stå en dag og klarere seg. Fyll på rene flasker og sett på kork. Ikke drikk før vintersolverv! Og husk; dette er tilogmed godt for leveren din!



Håper det smaker ! -Ingvild

1 comment:

  1. Heisann. Nå har vi prøvd å lage løvetannvin omtrent etter oppskriften din. Vi lot den stå i ganske lang tid på kanne før vi helte den på flasker. Vinen ser ikke klar og blank ut. Ble din det, eller skal den være litt uklar? Nå skal den få hvile seg til 21. desember! Gleder oss veldig. Takk for at du delte oppskriften. :)

    ReplyDelete