Friday, July 30, 2010

Skogens gull og regnvær

flower

rain

rain
Skogens gull...

rain

rain

rain
Fantastisk smørbrød med salat, chili, suqquini, urter og sopp fra hagen!

rain
(pics by Sunniva and Ingvild)

Monday, July 26, 2010

Nils&Ninas Urbane Hage

En kreativ, vild ,urban hage i NordTyskland..


stokkroser

garden

garden

Stokkroser vokser som verst mot en vegg..I denne hagen vokser stokkrosene over alt, men det viser seg at de vokser aller best inntil en god og varm vegg.

Photobucket

Photobucket

Solsikker på rad og rekke ;lager en orginal hageavgrensning eller som «maleri» på en murvegg.


Photobucket

Photobucket


Et «vildt» hage gjerde..laget av stokker fisket opp av elven som så generøst renner forbi..

Photobucket

kasse

Kule blomsterpotter..Gamle olivenkanner fått fra en gresk restaurant lager det ekstra funky i hagen.


Oleander er fine alternativer til de vanlige potteplantene. De tåler vel sikkert også en tørkedag eller to,skulle jeg tro.

Bambus gjør mye ut av seg.Og den skikkelig skyter i været når det blir ordentlig sommertemperaturer. Den er også fremtidens og spesielt byenes plante siden den tar opp 3 ganger så mye CO2, som andre planter.

garden

garden

Her har vi nok et eksempel på «hanging gardens» Gøy å prøve nye ting. Det er selvfølgelig en utfordring å holde dem fuktig nok, men med å dyppe dem i en bolle vann lar det seg gjøre.

Photobucket

Pergula laget av enda fler stokker fisket ut av elven. Her blir det fint å sitte når visterian,eller blåregenen, vokser seg stor og skyggefull(planten som vokser opp på høyre side).

Photobucket

...og andre eksotiske blomster.

Saturday, July 24, 2010

The Gipsy Restaurant

En stor urban hage;Berlin
Det er der hvor det grønne møter byen at det blir riktig kult. Vi ser det igjen og igjen, i London og nå i Berlin.Når grønn beplantning møter asfalt, mur, sement. Det ene bringer frem det beste i det andre.Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

I tyskland har de dessuten en spesialitet, nemlig «biergardens». Noen av de beste hagene i byen er nettopp disse.

En av de nydeligste i Berlin ligger i «Mitte» i det som en gang var øst-Berlin.

Det som er spesielt er hvordan de har klart å beholde det rått ,vildt og samtidig mikset med en gammel, raffinerte byggningmasse, midt i byen.Også miløet er en mix av kult, kreativt og jovialt folkelig.

På slike steder er det at det nye, urbane blir født.Nå gjelder det å bringe sammen alle de forskjellige elementene og syntesisere,ikke å rendyrke en spesiell stil. Det nye må kunne romme alle elementer.


Image and video hosting by TinyPic

Thursday, July 1, 2010

Drifting...in my garden

Drifting..in my garden.

Bare ordet gjør meg glad. Men det norske ordet har ikke bare den «flytende «meningen, men også det veldig aktive og målrettede. Hagedriften skulle etter min mening være mer av det flytende enn det målrettede Det er slik jeg tenker hage drift» skulle være.

I dette tilfellet mener jeg en måte å så på som er mer lik naturen selv , nemlig i drifts eller sagt på en annen måte;i en slags dråpeform. Det blir mer konsentrert på midten og tynnere på sidene. Dette har mange fordeler ,og en er foreksempel det at hvis en pest skulle tilfeldigvis komme forbi vil den mest sansynelig ta for seg av vekstene på ytterkanten og la plantene i midten stå urørt.

En annen fordel er at jeg nesten alltid synes det blir mye vakrere på denne måten. Sikkert fordi det også ser mye mer naturlig ut. Når jeg har plantet i bed med runde linjer har denne måten å plante på kommet helt av seg selv ,uten at jeg har tenkt så mye over hvorfor jeg har gjordt det akkurat slik.

Men i firkantede bed har jeg automatisk holdt meg til de rette linjene. Det slår meg nå hvor automatisk jeg reagerer på former og forholder meg til det som er , uten å reflektere over hva og hvorfor jeg gjør hva jeg gjør. Vel, det kan vel også kalles drifing..