Sunday, May 30, 2010

GrowingGarden

Det gror..

Det er mye arbeid å få det hele i gang om våren. Og nå må jo jeg innrømme at jeg begynner å bli rimelig ambisiøs på hagens veine. Jeg blir bare mer og mer tent på å kunne produsere mest mulig av grønnsakene vi spiser om sommeren...og vi er seks munner å mette. Nå er det ikke store presset på oss, for i motsettning til tidligere tider så er vi ikke avhengig av å måtte få det til. Lykkelige oss!

Så med lystbetont glød kaster jeg meg over laging av ny potetåker og forarbeidet med de allerede eksisterende bed. Og det tar tid og krefter og når jeg står midt i det, lurer jeg på hva i alle dager jeg driver med. Og heldigvis, så husker jeg å ha tenkt akkurat det samme i fjor...Jeg husker også med lettelse at jeg ganske snart forsto hvorfor så mange tross alt har dette som en lidenskap. Det er bare så utrolig mye bedre det man gror selv i hagen! Og det og lage mat blir en helt annen prosess. Det blir et samspill mellom deg og naturen. Og i det samspillet kommer nye smaker og nye retter frem, og hele prosessen får en helt ny dimensjon...kreativitet og glede!! Så desså.

Ja så jeg fyller sekk etter sekk med deilig rotugress som jeg ikke kan legge i komposten fordi de ikke lar seg så lett ødelegge. Kveke er en av dem. Snakk om vitalitet. Men denne vitaliteten kan vi også bruke. Heldigvis. Jeg legger det i tykke plastposer og fyller opp med vann.

Og der ligger det til det har råtnet. Neste år kommer denne massen i komposten. Og da fryder alle seg; meg ,markene og senere grønnskene og blomstene . Og så meg igjen når jeg spiser...ser...lukter...



Urban Food Growing in Havana, Cuba

Friday, May 14, 2010

Urbane grønne lunger: Vertikale hager

Jeg ser for meg fremtidens byer som moderne jungeler. Og i dag er det virkelig ingen motsettning mellom by og natur. Med dagens teknologi og naturens utrolige tilpassnings dyktighet og selvfølgelig menneskets kreativitet..(eller om det er den universielle kreativiteten kanalisert gjennom mennesket..) kan byen kanskje en dag bli en ny slags grønn lunge på jorden.

Monday, May 10, 2010

Rhythm and Motion





Alt i naturen har sine helt bestemte rytmer.Vi kjenner de gjennom opplagte rytmer som dag og natt,årstidene, fertilitets periodene, flo og fjære.Vi vet også at de viser seg å være i takt med måne bevegelsene.Slik er det også i hagen.Forskjellig type energier mellom jorden og feks.månen gjør at veksten hos plantene skjer i forskellige faser.Og til alle tider(bortsett fra kanskje i dag) har mennesket sett til de forskjellige månefasene og prøvd å være mest mulig i takt med dem slik at vekstene skulle ha best mulig forutsettning til å kunne utvikle seg til sitt fulle potensial.

Jeg har selv veldig lite erfaring på dette området i forhold til dyrking i hagen,men det virker helt logisk at jeg i hagen forholder meg til en del rytmiske regler akkurat som jeg ellers i livet erfaringsmessig har det bedre hvis jeg.følger en større rytme.Og jeg vet at den mest fantastiske vinen jeg noen gang har drukket var en biodynamisk(dvs dyrket og laget i samsvar med planetenes bevegelser) vin Olaf tok med seg fra Spania.Det som utspilte seg av forskjellige smaker mellom hver bit med mat og vin var rett og slett en magisk opplevelse.Hver bit med mat ble bedre og bedre for hver slurk med vin.Det var som stjernene hadde tatt bolig i denne vinen..

Så jeg har kjøpt meg en månekalender og prøver så godt det lar seg gjøre(uten at det stresser meg alt for mye) å så og plante på de tidene som er mest produktiv for de forskjellige plantene...Og så er det forskjellige dager innen denne tiden som er bedre for feks blomster,blader,frukter,røtter.På blomster dager sår man, steller og høster man best blomstene og på bladdager stelles , såes og høster man bladplantene etc.Disse dagene følger månen gjennom de forskjellige stjernebildene. Når månen står i et vanntegn, har det vist seg at blad plantene utvikler seg best.Dette er bla. kål ,salat, spinat, krydderurtene og aspareges.Dette er beste tid å så og stelle disse plantene.Når månen står i et ild tegn er det fruker som utvikler seg best.I luft tegn er det blomstene som såes og pleies ,og i jord tegn er det rotgrønnsaker,ie poteter reddiker, rødbete, gulerot etc.

Månen er 2 til 3 dager i hvert tegn;ie.ma 10/5 i fiskene og er der til og med ti 11/5.det vil si i et vanntegn og at bladene bør såes ,stelles.eller høstes. Onsdag 12/5 og torsdag 13/5 er månen i væren, altså et ildtegn og der med er det tid for frukt.

Når vi skal plante om planter er det en spesiell periode hvor plantene slår lettere rot.Dette er når månen er nedstigende( ikke til å forveksles med månefasene)men det skjer når månen står på det høyeste i stjernebildet tvillingne.

Neste plantefase: 16/5 sø Rot til 9,Blomst fra 17(klokkeslett)

17/5 ma Blomst til 14 og fra 20

18/5 ti Blomst til 13,Rot fra 14

19/5 on Rot til 7,Blad 8-11,Frukt 12-21

20/5 to ----Frukt fra 22

21/5 fr Frukt

22/5 lø Frukt til 15,Rot fra 16 til 19

23/5 sø ----Rot fra 3 til 15,Blomst fra 16

24/5 ma Blomst til 10,Rot fra 11

25/5 ti Rot til 22,Blomst fra 23

26/5 on Blomst

27/5 to Blomst til 6,Blad fra 7

28/5 fr Blad

Thursday, May 6, 2010

Hay Ball Drivhus




Da kjøkkenbordet sakte men sikkert forsvant i et hav av nysådde potter, og familien måtte innta middagen på gulvet,fant jeg ut at plassmangel også lærer "naken kvinne å spinne".Halmballene som var til overs etter vårt meget suksessfyllte prosjekt sengebygging(vi sover nå i en enorm halmseng som tar halve soverommet)kom til god nytte på nok en fantastisk måte.Nå rommer de alle de nye spirene i alle de nysådde pottene.Og det viser seg og være et supert lite veksthus som både holder godt på varmen om natten og på fuktigheten om dagen.Og så når jeg ikke trenger veksthuset mer er jo halmen flott å dekke rundt planter og grønnsaker så fuktigheten blir i jorden og ugress holdes " abay".

String Gardens Part Two





Inspirert av "String gardens", har jeg laget min egen lille "spring garden". Vi ligger litt etter den grønne revolusjonen nede ved sjøen, så for å holde motivasjonen her oppe i skogen,har jeg "pyntet" litt så jeg forstår at våren er på vei.Nå mangler jeg bare musikken til..
Det er enkelt å lage en string garden.Jeg har bare gravd opp noen planter fra skogen med en jordklump rundt seg og bundet litt mose rundt med en trå.Så er det bare å "dangle"de opp i en ny tråd som du binder rundt midten av blomsterklumpen.Dypp hele "pakka" i vann så de ikke tørker opp. Sett deg med en kopp te og nyt blomsterdansen.

-Ingvild

Snø I Mai ?

Det ser ut som våren har litt start problemer i år.Snøen laver ned 4.mai og ligger faktisk på bakken.Da er det tid for litt funky flowerpower..tune in to The Dancing String Garden.Dette får i hvertfall meg til å danse..for dette er kreative hageideer !


-Ingvild

Wednesday, May 5, 2010

String Gardens !




































http://www.stringgardens.com/index.php?/home/

Sunday, May 2, 2010

Løvetann medisin, woman !




Jeg har i mange år med glede lest bøkene til Susun Weed, en «wise woman» fra amerika. Hun skriver de beste urte bøkene jeg vet om. Hun skriver om urtene på en måte som får dem til å tre frem som levende personer. I «Healing wise» skriver hun om bare 5 urter, men de blir man riktig godt kjent med. En av dem er løvetann. Løvetann er en av disse urtene som ved siden av å være en fantastisk medisinsk urte som har en sterk innflytelse på nesten alle systemene i kroppen,også er en mat,dvs noe man nesten ikke kan klare å overdose seg på. Ellers så er det slik at man egentlig alltid skal ta en pause etter tre måneder når man tar urter. Men ikke slik med løvetann. Så hver sommer så har vi drukket løvetann te nesten dagelig i 6 månder. Men så kommer vinteren og så er det slutt...Men slik blir det ikke i år! Jeg var i dag tidlig ute i skogen med kurv og et skarpt og langt instrument som jeg kunne grave opp løvetann røtter med. Vel hjemme igjen vasket jeg røttene litt, hakket dem opp og stappet et sylteglass fullt av røtter og blader. Så helte jeg over en flaske med rom(man kan bruke hvilken som helst sterk alkohol ie vodka etc.) som vi ellers aldri hadde fått brukt..og vips så har jeg en flott medisin som jeg kan bruke når snøen kommer lavende og jeg trenger litt indre solskinn..Nå må jeg samtidig legge til at den aller beste tiden å samle inn disse røttene er på høsten like før frosten fryser jorden fast. Da inneholder røttene mest opplagsnæring.Om våren skal du bare bruke røttene den aller første tiden før blomsterstengelen begynner å vokse.

Her kommer info om boken av Susun Weed, Healing Wise:

(corny cover, men fantastisk innhold !)

Saturday, May 1, 2010


Flere kule og helsebringende Løvetann oppskrifter:

Te for to:

Plukk ferske løvetann blader,skyll dem og putt i en tekanne. Hell over kokende vann og la det trekke i minst 10 min. Ikke kast ut restene av teen. Det er like mye nytte i det kaldt.De brukte bladene legger du i komposten..

Te av blomstene lager du på samme måte,men ikke skyll dem først. Ønsker du en enda søtere te smaker honning ekstra godt i.


Deilig Dandelion Salat:

1l løvetannblader(bruk helst helt unge myke blader)

1l vanlig salat

1 hardkokt egg

croutons: 2skiver dagsgmlt. Brød

2ss olivenolje

hvitløk/hvitløksalt og salt

dressing: 60ml olivenolje

1ss tamari/soyasaus

10ml sitronsaft

Vask og riv de grønne bladene i biter . Putt i en salatbolle. Skiv opp egget og legg oppå. Kutt brød i terninger og stek i oljen til det er krispt.Ta i hakket hvitløk i et øyeblikk før taes av varmen,eller strø over hvitløkssalt. Lag dressing i et lite glass.hell over rett før servering. Pynt med løvetann blomster.